Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva v největší Evropské škole pro hasiče.

Ve dnech 1.-3. dubna jsme navštívili náš spřátelený hasičský sbor v rakouském Stockerau.

 

img_3269.jpg

 

Důvodem návštěvy byl dar, který jsme v loňském roce obdrželi k našemu 135. výročí založení SDH v Jablonném-VÝCVIK V HORNORAKOUSKÉ HASIČSKÉ ŠKOLE, zaměřený na zdolávání požáru v uzavřených prostorech se simulací tzv. FLASH OVERU.

V pátek v podvečer se delegace 8 hasičů s překladatelkou dostavila do Stockerau. Po ubytování ve zcela novém hotelu jsme se přivítali s kamarády hasiči v příjemné vinárně, kde pro nás byla připravena i večeře. Nebyl čas na dlouhé ponocování, neboť nás v sobotu čekal opravdu náročný program.

 

img_3185.jpg

Úplně nový hotel na okraji Stockerau.

Hned po snídani jsme se vydali do města Tulln, kde je největší rakouská a zároveň evropská škola pro hasiče. Nejdříve jsme si zkusili jaké to je pobývat několik minut v místnosti, kde je teplota 120 stupňů. Poté již následoval cvičný zásah na požár v uzavřeném prostoru (byt).

Hašení nejmodernější technikou a opravdu identické podmínky se skutečným požárem v bytě byly pro všechny z nás velmi poučné. Málokdo z hasičů má tu možnost si tohle vše vyzkoušet a při teplotě 120 stupňů je to velmi náročné.

 

img_3197.jpg

Před vstupem do místnosti kde je teplota 120 stupňů je nutné se dokonale obléct, protože každé odhalené místo potom hodně pálí.

img_3212.jpg

 

Na zásah v hořícím bytě je nutný už i izolační dýchací přístroj. 

 

img_3214.jpg

Takhle to vypadalo v přízemí, o patro výše už nebylo kromě ohně vidět vůbec nic.

 

To však nebylo vše, co nás ten den čekalo. Po obědě jsme prodělali výcvik v tříkontejnerovém trenažéru ve výcvikovém středisku Stockerau. Systém kontejnerů umožňuje simulaci takzvaného FLASH OVERU.
  Prolézání spletitými chodbami, vyhledávání osob v naprosté tmě a nakonec zásah v uzavřené místnosti, kde teplota stoupá k neskutečným 260 stupňům je opravdu na hranici lidských sil. 

 

img_3248.jpgA takhle už jsme připraveni na vstup do prvního ze tří kontejnerů. Veškerý pohyb je nutný provádět co nejblíže k zemi (na kolenou), nahoře je teplota příliš vysoká.

img_3232.jpgZadní část kontejneru, kde je pomocí hořících palet vytvořena teplota 260 stupňů  u země, u stropu je teplota přes 500.

img_3233.jpgTen samý kontejner, ovšem zepředu. Tudy jsme systém opouštěli.

 

 

 

 

Na sobotní podvečer pro nás ještě byla připravena exkurze do největší Vídeňské stanice profesionálních hasičů.

 

Večeře v hotelu s přátelským posezením a ráno po snídani rozloučení v hasičárně a odjezd zpět domů.

Ohromná zkušenost pro všechny zúčastněné a posléze i pro všechny dobrovolné hasiče v Jablonném.

 

                                                                                                                                     Lukáš Derka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

What is a conformist blood oppression

(AVessVobaphmob, 9. 10. 2018 6:39)

Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre coeur bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-equivalent-naturel/